Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Είμαστε ήδη στη δραχμή;

Όταν κλείνουν οι τράπεζες στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν μήνες για να ξανανοίξουν. Όσοι υποστηρίζουν πως θα ανοίξουν την Δευτέρα είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται είτε λένε για πολλοστή φορά ψέματα. 
Δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξουν οι τράπεζες αν δεν έχουν τίποτα να δώσουν. Τα υπόλοιπα του ELA εξαντλούνται και είναι θέμα χρόνου να εξατμιστούν...
Ανοιχτές τράπεζες χωρίς χρήματα είναι το ίδιο με τις κλειστές τράπεζες συν το γεγονός πως θα κινδυνεύουν να καταστούν στόχοι αγανακτισμένων που θα ζητούν καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις...
Το κλείσιμο των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα αποτελεί την αρχή της ελληνικής κατάρρευσης. Μιας κατάρρευσης που οδηγεί σε κατάργηση των μισθών, των συντάξεων και ό,τι έχει απομείνει από καταθέσεις...
Ακόμη και αν γίνει ένα θαύμα και η ΕΚΤ αυξήσει τον ELA ο τρόμος που έχουν προκαλέσει στους Έλληνες οι ουρές στα ATM θα τους οδηγήσει να εξαφανίσουν οποιαδήποτε ρευστότητα σε ώρες. Ο φόβος αυτός θα κρατήσει για χρόνια...
Θα περιγράψω όσο πιο απλά μπορώ γιατί οι μισθοί και οι συντάξεις που καταβλήθηκαν πριν ένα μήνα την 1η Ιούνη ήταν οι τελευταίοι και τελευταίες της εποχής της ευημερίας με δανεικά.
Οι περισσότεροι Έλληνες στην 1η Ιουλίου 2015 δεν πληρώθηκαν ή έλαβαν έναντι το οποίο εισπράττουν με όριο αναλήψεως 50 ευρώ την ημέρα. 
Ο ίδιος, αυτό το μήνα, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, δεν μπορώ να πληρώσω τον ΟΑΕΕ για το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, τον ΦΠΑ και προφανώς δεν έχει κανένα νόημα να τρέξω να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση. 
Κατά συνέπεια μπορώ ασφαλώς να συμπεράνω πως οι συντάξεις και οι μισθοί του επόμενου μήνα δεν μπορούν να πληρωθούν. Εκτός αν ο κ. Τσίπρας έχει βρει πετρέλαιο στα θεμέλια του Μεγάρου Μαξίμου.
Το πιθανότερο είναι οι τράπεζες την επόμενη εβδομάδα να κλείσουν ερμητικά επ’ αόριστο. Κάθε οικονομική δραστηριότητα θα νεκρώσει για καιρό.
Η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα προκειμένου να ξεγελάσει την "πείνα" των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων θα μοιράσει βεβαιώσεις οφειλών οι οποίες δεν θα έχουν καμιά αξία.
Μια χώρα με νεκρή οικονομία χωρίς ευρώ είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να σχεδιάζει τη νέα δραχμή. Αν και δεν προβλέπεται νομική φόρμουλα εξόδου από το ευρώ, αυτή θα βρεθεί. 
Στη δραχμή η χώρα μπορεί να βρεθεί μόνο από ατύχημα. Αυτό θα συμβεί γιατί σε διάστημα ημερών μετά τη Δευτέρα το κλείσιμο των τραπεζών θα φέρει ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ...
Ήδη, παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα στις εισαγωγές. 
Αν και στο μυαλό κάποιων στην κυβέρνηση υπάρχει σχεδιασμός να υφαρπάξουν την ψήφο για το ΟΧΙ και να οδηγήσουν τη χώρα στη δραχμή, δεν θα προλάβουν γιατί θα τους προλάβει η ανθρωπιστική κρίση.
Οι επόμενες διαπραγματεύσεις με Μέρκελ, Ολάντ και Σόιμπλε θα αφορούν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε αυτές τις συνθήκες οι εξελίξεις θα καταστούν ανεξέλεγκτες για την κυβέρνηση.
Η ζημιά στη χώρα θα έχει γίνει όμως...
Η ζημιά θα είναι οικονομική αφού από το Φθινόπωρο ακόμη και εντός ευρώ η χώρα θα χρειαστεί να ξεκινήσει να χτίζεται εξ αρχής πάνω στα ερείπια. 
Η ζημιά είναι πολιτική, κοινωνική και ηθική αφού ο κ. Τσίπρας επέλεξε αντί να διχάσει το συνονθύλευμα που τον έφερε στην εξουσία να διχάσει την ελληνική κοινωνία για να καλύψει τα λάθη του. 
Μοιραία όποια κυβέρνηση και να βγει από αυτήν την λαίλαπα, η μόνη επιλογή που θα έχει να προστατέψει τη χώρα από την ανθρωπιστική κρίση θα είναι η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη.        Κώστας Στούπας  capital.gr

Μωραϊτάκης: Εγγυώνται τις καταθέσεις-Δεν γνωρίζουν ή κοροϊδεύουν;

Ουσιαστική εγγύηση των καταθέσεων δεν υπάρχει και η φράση «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» αποτελεί μια εύκολη κουβέντα από αυτές που συχνά ακούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ένα κούρεμα θα επηρεάσει όλους τους πολίτες. Η κυβέρνηση δεν έχει Plan B, ούτε Plan A.
Μωραϊτάκης: Εγγυώνται τις καταθέσεις-Δεν γνωρίζουν ή κοροϊδεύουν;
Κατά το χθεσινό του διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής και εγγυήθηκε προσωπικά τις καταθέσεις των πολιτών. Την ίδια προσωπική εγγύηση για τις καταθέσεις έδωσε και ο Υπουργός των Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης.
Άραγε, δεν γνωρίζουν ή μήπως κοροϊδεύουν; Είναι εθνικά αποδεκτό να μην γνωρίζουν τα γεγονότα και την πράξη της οικονομίας (έστω και αν ο ένας είναι θεωρητικός καθηγητής), οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Για να έχει αξία μια εγγύηση απαιτείται να ισχύουν ταυτόχρονα δύο πράγματα: Πρώτον, ο εγγυητής να διαθέτει πολύ μεγαλύτερη περιουσία από το ποσό που εγγυάται και δεύτερον, ο εγγυητής να έχει πείσει για την αξιοπιστία, τις γνώσεις, την εμπειρία και τη συνέπειά του. Μετά από αυτή τη γενική αρχή λοιπόν, ας έρθουμε στην περίπτωσή μας.
Πρώτον, το ποσό της εγγύησης δεν φτάνει... ούτε για ζήτω! Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί μεν να εποπτεύει, αλλά δεν εγγυάται στις καταθέσεις. «Εγγυητής» των καταθέσεων είναι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) το οποίο σήμερα διαθέτει ένα ασήμαντο ποσό 6-7 δισ. σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Και αν το ΤΕΚΕ δεν μπορεί να εγγυηθεί τα 100.000 ευρώ ανά τράπεζα και ΑΦΜ, πόσο μάλλον δεν μπορεί να εγγυηθεί τις μεγαλύτερες καταθέσεις (όσων συμπολιτών μας παρά τις... σειρήνες, επέμειναν να τις κρατήσουν στη χώρα). Επίσης δεν μπορεί να εγγυηθεί η χώρα τις καταθέσεις έστω και αν ψήφισε σχετικό νόμο, διότι απλούστατα δεν έχει τα 120 – 130 δισ. που απαιτούνται.
Αν θέλουν όμως οι ίδιοι και τα άλλα μέλη της Κυβέρνησης να δείξουν ότι πιστεύουν στην εγγύηση των καταθέσεων ας θέσουν την κινητή και την ακίνητη περιουσία τους στην Ελλάδα και το Εξωτερικό ως εγγύηση των Ελλήνων πολιτών / καταθετών. Άλλωστε, έχουν και προσωπική αστική ευθύνη για τις πράξεις ή/και παραλείψεις τους, που ενδεχομένως οδηγούν σε κούρεμα τις καταθέσεις διότι κούρεμα αξιών δημοσίου και ιδιωτών συνέβησαν ήδη. Τα ίδια τα κεφάλαια του ΤΧΣ από 35,8 δισ. είναι τώρα 7,5 δισ.
Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας όπως και ο κ. Βαρουφάκης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την ασφάλεια των καταθέσεων. Ο κ. Τσίπρας όμως, είναι αυτός που είχε αναλάβει την ευθύνη και όταν μας διαβεβαίωνε πως δεν υπήρχε ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο η καγκελάριος Μέρκελ να μην δεχτεί τις προτάσεις του!
Ο κ. Τσίπρας επίσης ήταν εκείνος που είχε αναλάβει την ευθύνη και όταν μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξουν κεφαλαιακοί έλεγχοι στις τράπεζες όπως και ότι δεν θα κλείσουν οι τράπεζες. Ο υπογράφων μάλιστα είχε αποστείλει προεκλογικά επιστολές ενημερώνοντας τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως για την αδυναμία του να βρει χρήματα και για την ουσιαστική ανεπάρκειά του να εγγυηθεί τις καταθέσεις.
Ο κ. Τσίπρας προσωπικά και επίσημα μας διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία γράφεται και ανέβηκε εκείνη τη μέρα κατά πολύ το χρηματιστήριο, για να πέσει όταν έγινε αντιληπτή η αλήθεια.
Επιστρέφοντας λοιπόν στο σήμερα και στο καυτό ζήτημα των καταθέσεων, τα στοιχεία είναι αμείλικτα:
• Οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών είναι περίπου μόνο οι μισές σε σχέση με το ποσό των χορηγήσεών τους. Το κενό -που σήμερα καλύπτεται με το ζόρι από την ΕΚΤ- μέσω ELA και τραπεζικών εγγυήσεων προς ΕΚΤ είναι τεράστιο.
• Με την αναστάτωση που έχει προκαλέσει το κλείσιμο των τραπεζών, πλήθος νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει σταματήσει να αποπληρώνει τα δάνειά του, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφει ρευστότητα στα ταμεία των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και το πρόβλημα να διογκώνεται.
• Αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα οικονομικά των τραπεζών επιδεινώθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσα στο 2015 και μέχρι το τέλος του έτους θα χρειαστεί να επανακεφαλαιοποιηθούν για μια ακόμη φορά. Ποιος θα βάλει αν όχι το πρόγραμμα ένα ποσό που μπορεί να ανέρχεται σε πέντε, σε δέκα, ή και σε δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ;
Μετά από όλα αυτά, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ουσιαστική εγγύηση των καταθέσεων δεν υπάρχει και πως η φράση «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» αποτελεί μια ακόμη εύκολη κουβέντα από αυτές που τόσο συχνά ακούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αναφορά στον νόμο ότι οι καταθέσεις εγγυώνται μέχρι 100.000€ είναι κενή ουσιαστικού περιεχομένου όταν το πρόβλημα επεκτείνεται σε όλες τις τράπεζες ταυτόχρονα. Ο τρόπος του κουρέματος που θα μπορούσε να είναι ειδική φορολογία ή κάτι άλλο δεν αλλάζει την ουσία της πράξης. Είμαστε από 1/7 εκτός προγράμματος, ημερομηνία που δεν υποχρεώνει την ΕΚΤ να μας στηρίξει.
Αντίθετα, ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για την εγγύηση των καταθέσεων είναι μια άμεση συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μια (συνεπακόλουθη) στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και Η άσκηση ρεαλιστικής πολιτικής στην οικονομία που θα τονώνει την επιχειρηματικότητα και θα προσελκύσει επενδύσεις (αυτές που συχνά εμποδίζουν οι διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ)
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει πως είναι πρόθυμος για μια συμφωνία και πως ένα «ηχηρό Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα του δώσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.
Το εντελώς αντίθετο θα συμβεί! Ένα ενδεχόμενο «όχι» θα περιορίσει τις επιλογές του κ. Τσίπρα σε ένα πακέτο μέτρων πολύ σκληρότερο από αυτό που έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα οι «θεσμοί» (η τρόικα δηλαδή).
Τι θα γίνει λοιπόν, αν οι Ευρωπαίοι (πράγμα και πιθανότατο) δεν κάνουν στροφή 180 μοιρών; Η κυβέρνηση αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό και το αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι! Όπως και προεκλογικά, έτσι και τώρα δεν διαθέτει όχι μόνο «Plan B», αλλά ούτε καν «Plan Α»...
Θα ήθελα να τελειώσω με τούτο: Προεκλογικά έλεγα πως η παρούσα κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε μια δεύτερη Μικρασιατική καταστροφή. Είχα κατηγορηθεί ως κινδυνολόγος. Δυστυχώς, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα πρώτα σαφή δείγματα.
Κύριε Τσίπρα, Κύριε Πρωθυπουργέ, σταθείτε στο ύψος των ευθυνών σας... Ακόμη μπορείτε εάν θέλετε.
 ΥΓ1: Επικρατεί η ψευδαίσθηση σε ορισμένους πως το κούρεμα των καταθέσεων δεν θα επηρεάσει την πλειονότητα των πολιτών, αλλά μόνο όσους διαθέτουν μεγάλα ποσά στις τράπεζες. Κούνια που τους κούναγε! Οι επιπτώσεις από ένα πιθανό κούρεμα θα διαχυθούν σε ολόκληρη την οικονομία, προκαλώντας βαρύτατες απώλειες και στους αδύνατους οικονομικά συμπολίτες μας. Όποιος θέλει, ας εξετάσει τα όσα έγιναν στην Κύπρο και θα καταλάβει...
2. Οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί στην ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες αφορούν τα δάνεια των Ελλήνων πολιτών σε ευρώ. Οι συνέπειες της κατάρρευσης θα είναι τραγικές για τους πολλούς με εξαίρεση όσους συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στο lobby της δραχμής.
3. Αφού οι Υπουργοί και οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδέχονται ότι η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες και ότι η τύχη των Ελληνικών τραπεζών και ως εκ τούτου και των καταθέσεων εξαρτάται από την ΕΚΤ, πως και με τι εγγυώνται αυτοί ενώ δεν μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της;

* Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι τέως Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ    euro2day.gr